sobota 4. dubna 2009

CA: Den čtrnáctý - Mono Lake

Den byl převážně přesunový . Na nákup jsme se zastavili v Bishopu, kde nás ve Vons překvapila paní pokladní, když nám jen tak dala elektronickou slevovou kartu, která v jejich obchodech sníží cenu asi o 10% a rovnou ji použila pro náš první nákup.

 

V Mono Lake nežijí žádné ryby, protože je téměř třikrát slanější než moře. Ve čtyřicátých letech byly odkloněny čtyři z pěti přítoků jezera, aby zajistily vodu pro LA. Během čtyřiceti let poklesla hladina asi o třináct metrů a na povrch se tak dostaly neobvyklé útvary, tzv. vodní krápníky nebo tufy. Dnes už se pracuje na záchraně jezera, postupně se zaplavuje a v budoucnu tufy zase zmizí pod vodou.


  

Plánovanou návštěvu městečka duchů Bodie nám překazila uzavírka silnice, a tak jsme mířili přímo zase o něco výše do hor, k Lake Tahoe.


Poznámka: Doprovodné fotky v seriálovém vyprávění o putování po západě USA jsou od Čerwa a Veverky. Děkuji jim za svolení je publikovat.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Hodíte ty fotky někam online všechny? Skvělý čtení, závidim vám to, naše Florida oproti vám plně sakovala..

FAk

Ondřej Kubera řekl(a)...

Čau Petře, až se k tomu aspoň někteří ze sedmi digifotografů dostanou, budu informovat :-) Většinou mají tak 1500 fotek, tak si zaslouží čas na jejich probrání. Těším se na vyprávění vašich zážitků z Floridy