sobota 28. března 2009

CA: Den šestý - Joshua Tree

Jdete na kempovou toaletu, zkusíte zatáhnout za kliku, ozve se "Moment!". Trkne vás, že Američan by řekl něco jiného, ale i tak to působí trochu mezinárodně. Proto vás překvapí, když vystoupí mladý muž se slovy "Dobré ráno!". V nejopuštěnějším kempu se seznamujeme s Davidem a Dášou z Brna, porovnáváme naše cestovatelské plány a ještě netušíme, kolik mil urazíme společně…

 

Z kempu prcháme rychle, během noci vítr moc nepolevil a bláhově si myslíme, že v parku Joshua Tree to bude lepší. Vyvede nás z omylu hned první zastávka Keys View, která nabízí skvělý výhled, ale úsměv nám doslova mrzne na rtech, jen co vylézáme z auta.  Ještěže silný vítr vane směrem z údolí, jinak bychom se hezky skutáleli dolů.  Na delší výlet se vydáváme k opuštěnému zlatokopeckému dolu Lost Horse Mine a doufáme, že se neztratíme jako ten kůň.


 

 

Piknikujeme v Hidden Valley a tážeme se, zda toto místo nese název podle mizejících sendvičů. Rychlý vítr si poradil i s chleby v zákrytu. 

 

Poslední zastávkou v parku je Cholla Cactus Garden, kde si fotíme malé kaktusy. Průvodci varují, že přiblížení se k jejich trnům může zanechat nemilé následky. Někdy se jim totiž taky přezdívá jumping cactus.


Loučíme se s Kalifornií a vítáme nový stát. Z dlouhé cesty pustou Arizonou vyberme pár postřehů:

 

  • Paní na benzínce se ptala, jestli jsme všichni jedna rodina, že jsme tak vysocí.
  • Vjezdem do Arizony se většina naší posádky stala neplnoletými.
  • Čerw nabízí v autě želé, které si zrovna koupil. Vítkovi utíkají zuby.
  • Přestože je Arizona v jiném časovém pásmu, nemuseli jsme přeřizovat hodinky.

 

Do kempu u Grand Canyonu přijíždíme až v noci. Díky Davidovi s Dášou (D&D) máme zajištěné místo, kde si stavíme stany.  I přestože nemáme teploměr, je nám jasné, že tahle noc bude mrazivá. Oblékáme si na sebe všechno, co máme. Někteří si připadají jako rypouši sloní, zvlášť když se nemůžou ani pohnout ve spacáku (například Veverka). Ale mráz je ve dvou tisících metrech nad mořem neúprosný, proniká i přes deset vrstev oblečení. Štaflík si ověřil, že v jeho novém spacáku lze i v garantovaných minus 7°C spát jenom v trenýrkách.


(Autoři: Čerw, Štaflík, Veverka, Vítek, Zdeněk)

2 komentáře:

Kyslík řekl(a)...

Na té fotce - to se Štaflík dal na levitaci nebo jenom fouká tak moc silný vítr? :-)

Ondřej Kubera řekl(a)...

Jenom trochu foukalo...