úterý 30. června 2009

Megabus

Co se týče cestování po východu, tak si zaslouží stručnou zmínku a doporučení Megabus - nízkonákladový autobusový dopravce, kterého jsme opakovaně využili. Z Albany do New Yorku jsem jel za $1, z New Yorku do Filadelfie stál jeden lístek $2,50, Washington, DC - New York za $5 atp. To byly ceny při placení docela dlouho dopředu. Průběžně se zvyšují a někteří cestující platí víc a někteří méně - podobně jako v případě letenek. Megabus nejezdí všude, takže na spojení Filadelfie - Washington, DC jsme museli platit drahému Greyhoundu.


Nevidím přesně do politiky Megabusu, jak si může dovolit být tak levný, ale některé aspekty jsou zjevné. Např. si lístky můžete koupit jen online, takže neplatí žádné kanceláře a tolik lidí. Lístky si sami vytisknete. Tedy "lístky" - stačí prezentovat kód, který může být třeba opsaný na kousku papíru. V těch méně obsazených spojích ani nekontrolovali, zda ty čísla rezervace opravdu odpovídají. Neplatí drahý marketing, protože není třeba - služba je tak levná, že to lidé rozšíří sami. Dále šetří tím, že neplatí rozsáhlá nádraží, kde by čekaly autobusy. Autobusy nečekají dlouho, ale přijíždí načas. Na Penn Station v New Yorku má Megabus rezervován kus silnice a chodníku, odkud odjíždí všechny jejich autobusy. Běhá tam jeden černoch a řve na lidi, jak mají tvořit fronty. Pak se vždycky jedna fronta čapne a nacpe do autobusu. V neděli odpoledne a večer to tam vypadalo kouzelně.


Vyzkoušel jsem šest spojů a nemůžu si stěžovat. Spoždění jsme měli jen jednou díky zasekanému New Yorku v pátek odpoledne. Jinak vždycky bylo na palubě wi-fi, někdy i zásuvky. Moderní, pohodlné autobusy. Také je výhoda, že si můžete rezervaci bez problémů změnit na jakýkoli jiný spoj (a případný rozdíl doplatit). Zatím tedy mohu jen doporučit.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jak dlouho dopredu jsi ty listky kupoval?? Diky, Verukk@seznam.cz