čtvrtek 30. října 2008

Počasí minulé i současné

Zažili jsme tu dny nádherného počasí i vedra, silný vítr, bouřky, deště, dusna, ale sněžilo až tento týden :-) Vedra počátkem září mi tu přišla jiná, než jaké znám ze střední Evropy - mnohem "těžší", že jsem místním docela porozuměl, že si to tu nedokážou představit bez klimatizace. Chladné dny obsahující déšť a vítr jsou také působivé, ale to pravé jistě přijde s větší nadílkou sněhu. Od 1. září se tu teploty pohybovaly v rozmezí 25 - 89°F, což je nějakých -4 až 32 stupňů Celsia.

Vzhledem k tomu, že se počasí relativně hodně mění, každé ráno je takové malé překvapení. Tím spíš, když nevidím ven (můj americký spolubydlící fandí sklopeným žaluziím a okno je u jeho postele) a když je naše místnost silně klimatizována. Pak se jako proaktivní řešení nabízí se ráno podívat na internetové počasí, které bývá překvapivě přesné - a vždycky je zajímavé si přečíst online, jak je tři metry vedle mě za oknem.

A ještě jedna poznámka: Zatímco v ČR ve vedru lidé inklinují k chlazeným nápojům a v zimě k horkým, tady studené preferují v lětě i v zimě. To, že je venku pod Celsiovou nulou ještě neznamená, že neuslyšíte to zvučné sypání ledu do 2/3 kelímku a následné dolití jedním z více než desítky sladkých nápojů.

Žádné komentáře: